Rabarbertaart

Mijn schoonouders hebben rabarber in de tuin. Gisteren lag er een stapeltje in de keuken meegebracht door Herwig. Een hint? Ik waag me aan rabarbertaart met gistdeeg. Vroeger ook al eens geprobeerd om gistdeeg te maken maar nog nooit echt goed resultaat mee gehad. Nu ga ik alles volgens 'het boekje' m.a.w. 'Ons Bakboek' doen.

Dit heb je nodig:
voor de gistdeeg (voor 2 taarten van 28 à 30 cm): 500 g bloem, 300 ml melk, 1 ei, 15 g verse gist of 1 pakje (30 g) gedroogde gist (hiermee heb ik het deeg gemaakt), 20 g suiker, 8 g zout, 15 g goede boter - bolkom, deegkrabber, zeef, deegrol, taartvorm van 28 à 30 cm doorsnede, borsteltje, taartrooster

voor de vulling: 1/2 kg rabarber, 125 g bloem, 125 g griessuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 3 eieren, 1 dl room (had ik niet in huis en gebruikte ter vervanging melk) - vergiet

Zo maak je de gistdeeg:
  • zeef de helft van de bloem in de bolkom en maak in het midden een kuiltje
  • doe de melk en de gist in het kuiltje en roer alles onder elkaar
  • laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur met een handdoek over de kom
  • boter de taartvorm in en strooi er een beetje bloem in, verdeel de bloem al schuddend met de taartvorm over de boter
  • voeg de rest van de gezeefde bloem toe en het losgeklopt ei, kneed een beetje onder elkaar
  • voeg de suiker, het zout en de boter toe en kneed het deeg 15 minuten
  • laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur met een handdoek over de kom
  • strooi een beetje bloem op het werkblad en doe het deeg erop
  • strooi een beetje bloem op het deeg en op de deegrol
  • rol het deeg uit - indien nodig beetje bloem onder of op het deeg strooien
  • plooi het deeg in 4 - indien nodig beetje bloem tussen de deeglagen strooien zodat het deeg niet aan elkaar plakt - en leg op 1/4e in de taartvorm
  • plooi het deeg open in de vorm en goed langs de randen
  • rol met de deegrol langs de rand het overtollige deeg weg
  • vul de vorm met de vulling
Zo maak je rabarbervulling:
  • verwijder de harde pellen en snijd in stukjes van 1 cm - was en droog af - schik op het deeg in de taartvorm
  • meng bloem en suiker en strooi over de rabarber
  • klop de eiren los met de room/melk en giet gelijkmatig over de rabarber
  • bak 40 min. op 180° C
  • ontvorm en laat afkoelen op een taartrooster
  • dien eventueel op met een bolletje vanilleijs

Reacties

Populaire posts