Kaastaart met speculaas


Dit heb je nodig: 250 g speculaas + eventueel 50 g als versiering, 125 g melkerijboter, 1 blik (350 g uitgelekt gewicht) ananas op sap, 250 g suiker, 500 g platte kaas, 4 eiwitten, 10 blaadjes gelatine (ong. 16 à 18 g), enkele aardbeien
keukengerief: plastieken zakje, deegrol, bolkom, lepel, ronde springvorm xxx cm doorsnede, bakpapier, schaar, klopper

Zo maak je de speculaasbodem

  • Haal de boter op voorhand uit de koelkast.
  • Doe 250 g speculaas in een plastieken zak je en knoop dicht.
  • Rol met de deegrol over het zakje tot de speculaas fijn verkuimeld is. Indien het zakje stuk gaat schuif je er een tweede zakje over.



  • Doe de speculaasstukjes in een bolkom en plet met een lepel de grootste stukken nog wat fijn.

 
  • Voeg de boter toe en meng met een vork onder de speculaas tot het een vaste massa wordt.

  • Bereid de springvorm voor met bakpapier:
    • leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en plaats de rand erop,
    • knip het papier bij rond de vorm,
    • knip twee repen bakpapier en schuif tegen de rand van de vorm, plak eventueel de eerste strook met plakband tegen de rand vast dan blijft die al op zijn plaats.

  • Voeg het speculaas-boter mengsel in de vorm en verdeel met een vork. Plet het mengsel stevig tegen de bodem en zorg dat de volledige bodem met mengsel is bedekt.


Zo maak je het kaasmengsel
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water (niet langer dan 5 minuten!).
  • Doe de ananas in een zeef en vang het sap op in een kookpot. 
  • Snijd de ananas in stukjes: 5 schijven snijd je in 4 om de taart te versieren, de andere schijven snijd je in kleine stukjes. 
  • Doe de suiker bij het sap en warm al roerend op. Meng tot de suiker volledig is opgelost. 
  • Los één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine op in het ananassap. Meng goed tot de gelatine volledig is opgenomen. Laat even afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Doe de platte kaas in een bolkom en klop er het ananasmengsel onder.
  • Doe er ook de stijfgeslagen eiwitten bij.
  • Giet een beetje op de bodem in de vorm en verdeel er enkele kleine stukjes ananas op. Laat licht opstijven in de koelkast.
  • Giet de rest van het kaasmengsel voorzichtig in de vorm. Verdeel de rest van de stukjes ananas over het mengsel.
  • Laat nu 3 à 4 u volledig opstijven in de koelkast.
Zo werk je de plattekaastaart af
  • Open de springvorm en verwijder voorzichtig het bakpapier langs de zijkant.
  • Schuif de taart van de bodem op een taartschaal.
  • Versier de bovenkant met de overgehouden stukjes ananas, enkele aardbeien en eventueel verkruimelde speculaas.
  • Dien goed gekoeld op.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts