Tomatensaus
Ingrediënten: 1 l ontvette gevogeltefond of blanke fond, 2 uien, 2 wortelen, boter, 2 lepels bloem, 70 g/klein blikje tomatenpuree, 1 knoflookteentje, peper, kruidenboeket (peterseliestengel, laurier, tijm), zout, griessuiker, gesnipperde peterselie
Kookgerief: aardappelmesje, snijplank, kookpot, houten lepel, soeplepel, klopper, zeef
Bereiding:
- Reinig de uien en wortelen en snijd in grove stukken (= mirepoix).
- Stoof de gesneden groenten in boter zonder te kleuren (= tomber au beurre).
- Bestrooi met bloem en meng.
- Voeg tomatenpuree toe en meng opnieuw.
- Doe alles in een ovenschaal of laat in de pot indien deze in de oven mag. Zet in de oven en kleur 10 min op 200° C met boven- en onderwarmte (= singer).
- Voeg ontvette gevogeltefond toe en werk los met een klopper.
- Doe alles in een kookpot en voeg de overige fond, peper, 1 geplet knoflookteentje en kruidenboeket toe.
- Breng zachtjes aan de kook. Laat 2 u zachtjes inkoken en roer regelmatig.
- Schep vet en onreinheden af.
- Giet de saus door een zeef.
- Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg indien nodig griessuiker toe om de wrange smaak weg te krijgen.
- Werk af met gesnipperde peterselie.
Reacties
Een reactie posten