vrijdag 11 augustus 2017

Tomatensaus


Ingrediënten: 1 l ontvette gevogeltefond of blanke fond, 2 uien, 2 wortelen, boter, 2 lepels bloem, 70 g/klein blikje tomatenpuree, 1 knoflookteentje, peper, kruidenboeket (peterseliestengel, laurier, tijm), zout, griessuiker, gesnipperde peterselie

Kookgerief: aardappelmesje, snijplank, kookpot, houten lepel, soeplepel, klopper, zeef

Bereiding:
  • Reinig de uien en wortelen en snijd in grove stukken (= mirepoix).
  • Stoof de gesneden groenten in boter zonder te kleuren (= tomber au beurre).
  • Bestrooi met bloem en meng.
  • Voeg tomatenpuree toe en meng opnieuw.
  • Doe alles in een ovenschaal of laat in de pot indien deze in de oven mag. Zet in de oven en kleur 10 min  op 200° C met boven- en onderwarmte (= singer).

  • Voeg ontvette gevogeltefond toe en werk los met een klopper.
  • Doe alles in een kookpot en voeg de overige fond, peper, 1 geplet knoflookteentje en kruidenboeket toe.
  • Breng zachtjes aan de kook. Laat 2 u zachtjes inkoken en roer regelmatig.
  • Schep vet en onreinheden af.
  • Giet de saus door een zeef.
  • Kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg indien nodig griessuiker toe om de wrange smaak weg te krijgen.
  • Werk af met gesnipperde peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen