Prei diepvriezen

De laatste prei uit de moestuin gehaald. Het preiwit wordt direct in de pompoensoep verwerkt. Het groen van de prei wordt ingevroren.


dit heb je nodig
prei - aardappelmesje, groentenplank, teems, kookpot, keukenklokje, enkele propere keukenhanddoeken, grote lepel, plastieken zakjes + plakband + etiketten

zo vries je prei in

  • snijd de wortels  van de prei en de beschadigde delen van het groen
  • houd de prei ondersteboven en snijd hem van in de helft van het witte gedeelte tot en met het groen door - nu kun je de delen mooi uit elkaar trekken bij het reinigen zonder dat de hele prei loskomt 
  • houd de prei ondersteboven onder de kraan en spoel grondig onder stromend water tot al het vuil verwijderd is
  • leg de prei op een groenteplank en snijd in stukken (begin bij het groen van de prei dan blijft de prei aan elkaar zitten tijdens het snijden)
    • 2 à 3 cm voor doorgestoken soep 
    • maximum 1 cm voor juliennesoep
  • doe de stukgesneden prei in een teems en was nog eens grondig
  • zet de kookpot met deksel en ruim water op het vuur en breng het water aan de kook
  • doe de prei in het kokend water en blancheer gedurende 2 minuten voor fijne stukken, 3 minuten voor grof gesneden stukken


 

  • giet de pot met prei uit in een teems en spoel de prei met koud water
  • leg een keukenhanddoek op tafel en stort de prei erop - dep af met een andere handdoek tot het meeste vocht uit de prei is afgedopt


  •  verdeel de prei in plastieken zakjes
  • plooi het zakje dicht en kleef vast met plakband - noteer 'prei' en datum op een etiket en kleef op het zakje

bewaartijd: 12 maanden
gebruik: doorgestoken preisoep, gemengde groentensoep, quiche, prei met bechamelsaus...




Reacties

Populaire posts