Gestoofde rode kool met appel om te bewaren
Gisteren de laatste 2 rode kolen uit onze Maarten zijn hofje gehaald. Ze stonden er zielig te wezen. Langs de buitenkant zagen ze er niet uit maar eens de buitenste bladeren verwijderd waren kwam de mooie glanzend paarse kleur van de kool te voorschijn.
Ik heb ze wel volledig 'ontmanteld' - en niet in 4 gesneden zoals hieronder beschreven - om ze grondig te kunnen reinigen. Want het was nodig. Het zijn dan ook bio-rode kolen, niet behandeld wel te verstaan!
Ik ga de rode kool vandaag in potjes doen omdat er in mijn diepvries geen plaats meer is. Rode kool in potjes kun je niet zo lang bewaren. Ik ga ze daarom in de loop van de volgende weken gebruiken en neem er straks mee naar onze Maarten en Kim.
Dit heb je nodig
50 g boter (Solo bakboter), 1 ajuin, 1 rode kool, 1 eetlepel appelazijn, 3 eetlepels water, 1 kg appels (ik gebruikte Jonagold), 100 g suiker, 1 koffielepel zout
keukengerief: snijplank, groot scherp mes, vergiet, snelkookpan,keukenhanddoek, eventueel trechtertje dat op de glazen potjes past, pollepel, eventueel elektrisch snijmachientje, mixer met soepmix
varia: lege bokaaltjes met goed sluitend deksel, etiketten
Zo maak je de rode kool klaar
Ik heb ze wel volledig 'ontmanteld' - en niet in 4 gesneden zoals hieronder beschreven - om ze grondig te kunnen reinigen. Want het was nodig. Het zijn dan ook bio-rode kolen, niet behandeld wel te verstaan!
Ik ga de rode kool vandaag in potjes doen omdat er in mijn diepvries geen plaats meer is. Rode kool in potjes kun je niet zo lang bewaren. Ik ga ze daarom in de loop van de volgende weken gebruiken en neem er straks mee naar onze Maarten en Kim.
50 g boter (Solo bakboter), 1 ajuin, 1 rode kool, 1 eetlepel appelazijn, 3 eetlepels water, 1 kg appels (ik gebruikte Jonagold), 100 g suiker, 1 koffielepel zout
keukengerief: snijplank, groot scherp mes, vergiet, snelkookpan,keukenhanddoek, eventueel trechtertje dat op de glazen potjes past, pollepel, eventueel elektrisch snijmachientje, mixer met soepmix
varia: lege bokaaltjes met goed sluitend deksel, etiketten
Zo maak je de rode kool klaar
- Verwijder de beschadigde bladeren van de rode kool.
- Snijd de rode kool in 4, doorheen de onderkant zodat alle bladeren nog vastzitten.
- Leg een keukenhanddoek tegen het snijmachientje. De handdoek vangt de gesneden kolen op zodat ze makkelijk in de teems kunnen gebracht worden. Je kunt de rode kool evengoed met een scherp mes op een snijplank in dunne reepjes snijden.
- Breng de gesneden rode kool in een teems en spoel goed onder koud stromend water. Laat uitlekken.
- Pel de ajuin en snipper hem fijn.
- Snijd de appelen in 4, verwijder het klokhuis en schil ze.
- Snijd in stukjes.
- Smelt de boter in de snelkookpan en stoof er de fijngesneden ajuin in.
- Voeg de helft van de rode kool, appelazijn, zout en water toe. Voeg daarop de in stukjes gesneden appel. Breng bovenop de appelen de rest van de rode kool. Appelen hebben de neiging om tegen het deksel van de snelkookpan te spatten, dek ze daarom best af met een laagje rode kool.
- Sluit de snelkookpan en laat 15 minuten garen.
- Open de snelkookpan en voeg de suiker toe. Meng alles goed onder elkaar.
- Mix alles met de soepmixer.
- Vul de bokaaltjes tot aan de rand met rode kool. Laat de kookpot op een laag vuur sudderen terwijl je de bokaaltjes vult. Het is belangrijk dat de rode kool goed warm in de potjes wordt gedaan.
- Reinig de rand met een propere natte handdoek.
- Sluit het potje en draai het deksel stevig vast.
- Laat de potten ondersteboven afkoelen (minder kans om snel slecht te worden).
- Maak etiketten en kleef ze op de potjes.
Bron: Ons kookboek, KVLV
Reacties
Een reactie posten