6-granenbrood bakken
Sinds ik een nieuwe Neff oven en een KitchenAid keukenrobot heb, is het bakken van brood een fluitje van een cent.
Dit heb je nodig: 500 g 6-granenbloem, 250 ml water, 14 g verse gist (=1/3e van een blokje), snuifje zout, een beetje boter
keukengerief: keukenrobot, keukenweegschaal, lepel, klein kommetje, steelpan, vork, broodbakvorm, borsteltje om in te boteren, taartrooster, kookwekker, propere keukenhanddoek
Zo maak je 6-granenbrood
- Doe 500 g 6-granenboem in de kom van de mixer en meng er een snuifje zout onder.
- Maak een kuiltje in het midden.
- Verwarm 250 ml water tot het lauw is.
- Verkruimel 14 g gist in een kommetje en giet er een beetje lauw water over. Klop met een vork tot de gist is opgelost.
- Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng er een beetje bloem onder.
- Giet het overige water erbij en meng met een vork onder een beetje van de bloem. De gist moet nog steeds in het midden van de bloem zitten.
- Dek het mengsel toe door er een beetje bloem van de randen over te vegen.
- Laat 10 min. rusten.
- Plaats de kom in de keukenrobot en meng alles min. 10 minuten met de deeghaak tot een gelijkmatige deegbol.
- Dek de kom af met een nette keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen op kamertemperatuur.
- Bestrijk de broodvorm met boter. Doe een beetje 6-granenbloem in de vorm en verdeel dit al schuddend over de bodem en de randen. Keer de vorm ondersteboven en klop de overtollige bloem weg.
- Kneed het deeg opnieuw even door.
- Haal het uit de kom en breng in vorm met de handen.
- Leg het in 't midden van de ingeboterde en bebloemde broodvorm.
- Dek af met een keukenhanddoek en laat opnieuw rijzen. Nu 30 à 45 minuten.
- Plaats de broodvorm met het deeg in de oven op 220° C en bak 30 minuten.
- Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Reacties
Een reactie posten