Mirabellen op whisky


Gisteren samen met enkele collega's een bezoek gebracht aan mijn collega Jenny. Jenny woont in de prachtige Voerstreek. Vanuit haar tuin een gigantisch zicht op het gooiend landschap. Koeien grazen vlak naast haar tuin en fietsers en wandelaars passeren langs haar huis.
De twee pruimenbomen naast de woning hangen bomvol gele mirabellen. Al snel hadden we twee emmertjes vol geplukt.

Een deel van de mirabellen maak ik in op whisky.

Dit heb je nodig: 500 g vruchten, 125 g suiker, 1/2e l whisky (of brandewijn, of rum of wodka), 4 lp water

keukengerief: weegschaal, vergiet, kookpot, houten lepel, inmaakpotjes met schroefdeksel, keukenhanddoek,

Zo maak je ze in:

  • Was de mirabellen in koud water. 
  • Laat uitlekken in een vergiet.
  • Maak de siroop:
    • doe de suiker en het water in een kookpot,
    • zet op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost,
    • breng het zonder te roeren verder aan de kook en laat enkele minuten zacht koken.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de sterke drank onder. Laat de siroop afkoelen.
  • Reinig de bokalen en zet omgekeerd op het afdruiprek. Kook de deksels enkele minuten en laat uitlekken op een nette handdoek.

  • Vul de potten met mirabellen.
  • Giet de afgekoelde siroop over de mirabellen tot ze net onderstaan.
  • Sluit de potten goed af en zet ze minimum 2 weken op een koele donkere plaats. De tijd verhoogt de smaak van de drank en de ingemaakte vruchten. 

Bewaartijd: enkele jaren

Serveertip: Doe enkele mirabellen in een glas en overgiet met een beetje siroop en dien op als nagerecht.

Bron: Praktisch koken: conserveren - Time Life boeken

Reacties

Populaire posts