Mini eclairs


Vroeger, toen onze kinderen nog klein waren, gingen we elke zaterdagavond eten bij mijn schoonouders. Mijn schoonzus Carine bracht elke keer iets zelfgebakken mee. We keken er steeds naar uit! Het zijn haar soesjes van toen die me nu inspireerden voor deze zelfgebakken mini eclairs. Lekker dat ze zijn! Vraag maar aan mijn huisgenoten. Je hebt er wel wat tijd voor nodig maar het loont de moeite. Het recept is gebaseerd op de eclairs uit 'Ons bakboek' van KVLV.

Dit heb je nodig voor 30 mini eclairs:
    voor de soezendeeg: 250 ml water, 100 g melkerijboter, 200 g bloem, 6 eieren  
    voor de vulling: 1 l stevige vanillepudding (1 l melk, vanillebloem, suiker)
    voor de afwerking: melkchocolade Cote d'or, geutje halfvolle melk
houten lepel, mengkom, mixer met deeghaken, spuitzak, ronde spuitmond van 1 cm doorsnede, ronde spuitmond van 0.25 à 0.5 cm doorsnede, 2 à 3 ovenbakplaten, bakpapier, warmeluchtoven, 2 taartroosters

Zo maak je de soezen:
  • warm het water met de boter tot de boter is gesmolten, breng dan aan de kook
  • voeg de gezeefde bloem toe en roer met een houten lepel tot een droge massa - laat nadrogen op een laag vuur tot de deegbal van de bodem loskomt

  • doe het deeg in een mengkom en roer er één voor één de eieren onder met de deeghaken tot een glad en glanzend soezenbeslag
  • vul de spuitzak (met grote ronde spuitmond) met het deeg
  • leg bakpapier op de ovenbakplaten en spuit er hoopjes van 6 cm lengte op met een tussenafstand van 5 cm
  • dompel een mes in een glas koud water en sttrijk er de puntjes van het deeg mee glad
  • bak 20 (à 30) min. in een oven van 220° C - maak tijdens het bakken de vulling
  • haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster

Zo maak je de vulling:
  • kook 1 l melk
  • los vanillebloem op in een beetje koude melk en voeg bij de kokende melk, goed roeren met de klopper
  • voeg suiker toe naar smaak

  • roer regelmatig in de pudding en laat afkoelen
Zo maak je de chocoladeglazuur:
  • breek de chocolade in stukken en doe in een kommetje
  • voeg een geutje melk toe
  • laat smelten in de microgolfoven (zeer lage temperatuur!!!!)
  • roer goed door elkaar en plaats indien nodig terug in de microgolfoven
  • de chocolade moet dik vloeibaar zijn
Zo werk je de mini eclairs af:
  • vul de spuitzak (met kleine ronde spuitmond) met de koude dikke vanillepudding
  • spuit langs de zijkant van de soesjes de pudding erin zodat ze volledig gevuld zijn
  • dompel de bovenkant van de soezen in de gesmolten chocolade en schik op een taartschotel of dienbord

Reacties

  1. Om zo in te bijten,zo smakelijk zien ze er uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is echt lekker gelukt, dankje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het gelukt is. Daar doe ik het voor deze stap-voor-stap foto's!

      Verwijderen
  3. We hebben het receptje netjes gevolgd met super goede soezen als gevolg! :)


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch! Bedankt voor de feedback!

      Verwijderen
    2. ja eigenlijk en hoeveel boter?

      Verwijderen
    3. 100 g melkerijboter zoals je kunt lezen bij de ingrediënten.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts