Kriekencake


Mijn collega Inge heeft een kriekenboom in haar tuin met héééél veel krieken aan. Voor alle collega's had ze een flinke zak krieken bij die ze samen met haar zoontje had geplukt. Bedankt Inge!

Een deel van de krieken worden in cake verwerkt, de rest is voor confituur.

Dit heb je nodig
140 g boter, 200 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 g zelfrijzende bloem, 4 eieren, 2 handenvol krieken
keukengerief: hoge beker, bolkom, mixer met kloppers, zift, cakevorm, borsteltje om vorm in te boteren, vork, mes, taartrooster, oven, aardappelmesje of toestel om pitten uit krieken te verwijderen, keukenpapier

Zo bak je kriekencake

  • Was de krieken en ontpit ze.
  • Dep ze droog met keukenpapier.
  • Scheid eiwitten van eidooiers. 
  • Doe de eiwitten in een hoge beker, de dooiers in een bolkom. Klop het eiwit stijf. Zet even opzij. 
  • Doe de boter, suiker en vanillesuiker bij de eidooiers in de bolkom. 
  • Mix met de kloppers tot een homogene massa.
  • Voeg de gezeefde bloem toe en daarna de stijfgeklopte eiwitten.



  • Boter de cakevorm in en bestuif met bloem.



  • Doe 2/3e van het deeg in de vorm en verdeel over de bodem.

    • Schik een laag krieken op het deeg.
    • Breng de rest van het deeg in de vorm over de krieken. Schik opnieuw krieken op het deeg maar nu enkel over de lengte in het midden. 
    • Bak 1 u op 150 à 170° C.
    • Haal de cake uit de oven. 
    • Snijd de zijkanten voorzichtig los met een mes. Ontvorm de cake op een taartrooster: zet de bakvorm op een rooster en plaats een rooster ondersteboven op de cake - neem de roosters stevig vast en keer om - schud de cake uit de vorm - plaats het rooster op de onderkant van de cake en keer opnieuw om.
    • Laat afkoelen.
    • Nodig vrienden uit en eet hem samen op.


    Reacties

    1. Blij dat onze krieken zo'n lekker bestemming gekregen hebben! Laat het smaken, Inge

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts