Trio van aperitiefhapjes met cava
Ziehier de beloofde bereiding voor de aperitiefhapjes. Voor het serviesgoed gebruikte ik onze dagelijkse rechthoekige borden van Ikea, het ondertasje van hetzelfde servies als aperitiefschoteltje, een borrelglaasje en een klein kommetje (waarin 22 jaar geleden de suikerbonen van onze Thomas zaten). Leg een servet op het bord zodat de schaaltjes niet wegschuiven en leg er een kleine vork en lepeltje bij.
Dit heb je nodig voor 12 aperitiefpotjes
2/3e courgette, 150 ml groentenbouillon (1/2e bouillonblokje), 75 ml room, 1,5 gelatineblaadjes, 1/2e snede serranoham pp, stukje komkommer, bieslook - 1 aperitiefpotje pp, boterpapier
2/3e courgette, 150 ml groentenbouillon (1/2e bouillonblokje), 75 ml room, 1,5 gelatineblaadjes, 1/2e snede serranoham pp, stukje komkommer, bieslook - 1 aperitiefpotje pp, boterpapier
Zo maak je courgettemousse
- snijd de courgette in 2 en schil, snijd elke helft in 4 en ontpit met een lepel
- snijd 2/3e van de courgette in kleine stukjes en kook ong. 7 min. gaar in de bouillon – giet af en vang de bouillon op – mix de courgette en de helft van de bouillon
- week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water – knijp uit en voeg bij de gemixte courgette – meng goed
- klop de room stijf – spatel voorzichtig onder het courgettemengsel – verdeel over de potjes - laat minstens 2 u in de koelkast opstijven
- leg de sneetjes serranoham op boterpapier in de oven van 90° C – laat 1 u drogen
- versier vlak voor het opdienen met gedroogde ham, verse bieslook, stukje komkommer
BEULING MET APPELMOES
Dit heb je nodig
zelfgemaakte appelmoes (1 kg appelen, 1 dl water, 4 kl suiker of naar smaak), zwarte beuling, beetje bakboter - 1 klein aperitiefshaaltje pp
zelfgemaakte appelmoes (1 kg appelen, 1 dl water, 4 kl suiker of naar smaak), zwarte beuling, beetje bakboter - 1 klein aperitiefshaaltje pp
Zo maak je appelmoes
- schil de appelen, snijd in 4, verwijder het klokhuis en was ze, snijd daarna in kleinere stukjes
- zet de appelen en het water op het vuur en stoof vlug gaar in 10 à 12 min.
- tijdens het stoven niet in de appelmoes roeren
- als de appelen te lang stoven verliezen ze hun blanke kleur en worden bruin
- plet fijn en voeg suiker toe
- doe de overschot van de appelmoes warm in een bokaal met deksel, zo kun je dit nog lange tijd bewaren
Zo maak je het aperitiefhapje
- schep een beetje appelmoes op het aperitiefschaaltje
- snijd de beuling in schijfjes van 1 cm en bak in de pan langs beide kanten
- schik de warme beuling op de appelmoes en dien direct op
SPIESJE TOMAAT-MOZZARELLA
Dit heb je nodig
kerstomaatjes 1 pp, mozarellabolletjes 1 pp, verse basilicum, 125 ml olijfolie, 1/4e theelepel zout, 1/4e theelepel zwarte peper van de molen, 1/2e citroen - 1 tandenstoker pp
kerstomaatjes 1 pp, mozarellabolletjes 1 pp, verse basilicum, 125 ml olijfolie, 1/4e theelepel zout, 1/4e theelepel zwarte peper van de molen, 1/2e citroen - 1 tandenstoker pp
Zo maak je het aperitiefhapje
- marinade: doe in een platte schotel de olijfolie, het zout, de peper en het sap van 1/2e citroen
- leg de kerstomaten, de mozzarellabolletjes en enkele blaadjes basilicum in de marinade - plaats 1 u in de koelkast
- rijg een bolletje mozzarella en een kerstomaat aan een satéstokje, het stokje mag niet volledig door de kerstomaat geprikt zijn
- plaats in het glaasje en versier met 1 à 2 blaadjes basilicum tegen de rand
Reacties
Een reactie posten